martes, 16 de mayo de 2017

7. La religió grega i romana

Els grecs creien en l'existència de nombrosos déus (polietisme). També van elaborar mites, narracions fabuloses que explicaven l'origen de la Terra i les aventures dels déus i dels heroes. Els romans van prendre la religió dels grecs i la van adaptar a les seues creences.

A. Els déus de l'Olimp

Els déus grecs i romans es representaven com èssers humans, però eren inmortals i tenian poders extraordinaris. Vivian a la muntanya Olimp i des d'allà regulaven els fenòmens naturals i vigilaven a les persones.

Tots el déus tenien un nom, un atribut que els identificava (llamp, casc, llança, lira...) i estaven dotats de voluntat, sentiments i passions (gelosia, ira, venjança...). Però a diferença dels mortals, no coneixien la fam, la fatiga ni la dolor.

Zeus era el pare de la familia olímpica i el més poderós del déus. Tenia una dona (Hera), germans (Poseidó, Hades) i fills (Apolo, Afrodita, Dionisio...).

B. Com veneraven als seus déus?

Culte públic
Grecs i romans demanaven el favor del déus i els rendien culte públic en els temples. Els ciutatans no tenien accés a l'interior dels temples on es guardava l'estatua del déu.

Les cerimònies més frecuents eren les procesions, les ofrendes, els sacrificis i les libacions (vessar líquids com ara llet, mel...) que tenien lloc en un altar que es situava front el temple.

Culte privat
També va existir un culte privat, realitzat a l'àmbit de la llar i dirigit pel pare de cada familia.

Aquest culte va assolir un gran desenvolupament a Roma on a cada casa comptava amb un petit altar i es rendia culte als déus familiars, denominats lares i penates.


No hay comentarios:

Publicar un comentario