martes, 16 de mayo de 2017

8. Els símbols i l'art dels primers cristians

El cristianisme va donar a la cultura occidental unes creences de gran trascendència e influència en el seu desenvolupament.

A més, les primeres comunitats cristianes també ens han deixat un conjunt de símbols i un patrimoni artístic que ha arrivat fins els nostres dies.

En les catacumbes es troben les primeres mostres de l'iconografia cristiana i en les basíliques un model d'església que perdurarà durant segles.

A. Els símbols del cristianisme primitiu

Les primeres comunitats cristianes van ser perseguides per les autoritats romanes i es van amagar per a practicar la seua religió.

Per a identificar als membres de les comunitats i per a passar desapercebuts davant els romans, els cristians van crear símbols que recordaven la figura de Jesucristo.

Aquest símbols van tindre un codi secret que sols els cristians comprendien.

B. Les catacumbes

Els cristians enterraven als seus morts en uns cementeris excavats sota terra, que es denominaven catacumbes i estan formades per llargs corredors.

En els primers segles del cristianisme, les comunitats cristianes acostumaven a reunir-se en les catacumbes per a celebrar les seues cerimònies i honrar els seus morts.

En l'època de les persecucions, es van utilitzar ocasionalment com lloc de protecció i amagatall, perquè la llei romana tenia per sagrada qualsevol sepultura.

C. L'art de les catacumbes

Les parets de les catacumbes estan decorades con nombroses pintures. Són escenes que mostren com els cristians celebraven els seus rituals i cerimònies, resaven i els símbols que utilitzaven.

Aquestes pintures eren part de les primeres mostres d'art del primer cristianisme (paleocristià).

No hay comentarios:

Publicar un comentario