martes, 16 de mayo de 2017

6. La nostra cultura és hereditària de la clàssica?

La cultura europea és hereditària del llegat que ens van deixar l'Antiguitat clàssica.

Els grecs van ser un poble preocupat per l'ésser humà, per saber i per l'art. A Grècia van nàixer la filosofia, la ciència, la mitologia, l'arquitectura clàssica, els Jocs Olímpics i la democràcia.

Els romans van heretar la cultura grega i van profunditzar en ella. Però van ser un poble pràctic, que va destacar per les seues obres d'enginyeries, la seua concepció urbanística, les seues lleis i per l'expansió del llatí per tot l'Imperi.

A. La filosofia i la ciència

Els grecs van ser els primers a trobar una explicació als fenòmens de la naturalesa amb la raó humana, en lloc d'explicar-ho com a conseqüència de la voluntat dels déus.

Al trobar respostes a les seues preguntes van nàixer la filosofia i la ciència i amb elles el pensament racional. A més, van proposar un mètode d'investigació científica basat en l'observació i l'experimentació. Les seues idees i propostes van establèixer les bases de la ciència moderna.

Resultat d'imatges de FILOSOFIA GRIEGA

Tenim filòsofs com Demòcrit, Sòcrates i Platò, Aristòteles, i científics com Tales de Mileto, Pitàgoras, Euclides, Aristarco, Arquímedes i Hipòcrates.

Resultat d'imatges de CIENCIA GRIEGA

B. La terminologia científica

Els grecs van ser els primers a crear un llenguatge científic utilitzant la seua llengua. A l'actualitat, els termes que utilitzen les ciències estan formats per paraules que provenen del grec.

C. Els gèneres literaris

Les literatures occidentals són herederes de les literatures grega i llatina.

L'èpica (Homero i Virgilio), la poesia (Safo) i la didàctica (Demòstenes i Cicerò) van nàixer en l'Antiguitat. La geografia (Estrabó) i la Història (Herodoto, Tucídides i Tito Livio) també van tindre els seus orígens en aquella època.




No hay comentarios:

Publicar un comentario