sábado, 18 de marzo de 2017

5. El patrimoni hispanoromà

Els més de set segles de cultura romana a les terres de la Península Ibèrica van deixar una gran quantitat de manifestacions artístiques.
A pesar que han passat el temps i la destrucció, el nostre país conserva un important llegat artístic que és la evidència de la romanització del territori.
Restes de ciutats i vil·les, calçades, monuments commemoratius, teatres, termes, anfiteatres, ponts, acueductes, etc., ens permiten conèixer les formes de vida, els costums i les creences dels hispanorromans.

A. L'arquitectura
Les restes més espectaculars de la presència romana a Hispània són els grans edificis públics: circs (Mèrida i Tarragona), teatres (Mèrida i Sagunt), anfiteatres (Mèrida i Tarragona), termes (Barcelona i Mèrida), muralles (Lugo), acueductes (Segovia i Tarragona), ponts (Alcántara i Mèrida), etc.
A més a més, es van contruir obres de caràcter conmemoratiu: arcs de triomf (Barà a Tarragona, i Medinaceli a Sòria), temples (Mèrida) i monuments funeraris (Saragossa i Tarragona).

B. L'escultura
Bustos, esculptures i relleus van adornar els temples, les cases senyorials i els carrers de la Hispània romana. Es realitzaven en marbre o bronze i en moltes ocasions eren models fixos que no més canviaven el rostre.

C. Els mosaics
El mosaic és la decoració més abundant en l'interior dels edficis romans. Són especialment habituals a les domus i en les vil·les.
Els mosaics més importants d'Espanya els trobem en les grans vil·les agràries: L'Olmeda (Palència), Els Munts (Tarragona), Bruñel (Jaen), Almenara-Puras (Valladolid), Fortunatus (Osca)...


No hay comentarios:

Publicar un comentario