viernes, 17 de marzo de 2017

1. Per què van desembarcar els romans a la Península Ibèrica?

Les guerres entre Roma i Cartago pel domini del Mediterrani occidental (Guerres Púniques) van ser l'origen de l'ocupació romana a la Península Ibèrica.

Cartago era en el segle III a.C. una gran potència marítima y controlava bona par del Mediterrani. Roma havia començat la seua expansió. Les dos van rivalitzar pel control de les terres i els recursos que bordejaven aquest mar.

A. Roma contra Cartago

La Primera Guerra Púnica (5426-241 a.C.) es va produir pel domini de l'illa de Sicilia. Després d'anys de conflicte, els cartagineses van entregar Sicilia als romans.

A partir d'aquest moment, Cartago va augmentar la seua presència en la Península Ibèrica. D'ella va obtindre metals, soldats y numerosos tributs. Els cartagineses es van expandir per tot el sud-est peninsular y van controlar el terroritori des de la capital, Cartago Nova (Cartagena).

En l'any 220 a.C., el general cartaginés Aníbal Barca va planejar la conquista de Roma des de la Península Ibèrica, travessant els Pirineus y els Alps amb un exèrcit format per 38.000 soldats d'infanteria, 8.000 cavallers y 37 elefants africans. En el seu avanç va atacar la ciutat ibèrica d'Arse (Sagunt), aliada de Roma, i els seus habitants van ser asediats y pràcticament exterminats. Aquest fet va donar començament a la Segona Guerra Púnica.



B. L'arrivada dels romans

Per a venjar la conquista de Sagunto y frenar l'expansió d'Aníbal, Roma va decidir conquistar la Península Ibèrica, y d'aquesta manera impedir l'arrivada de suministres als exèrcits cartagineses que combatien en la península Itàlica.



En l'any 218 a.C., dos exèrcits romans liderats pels germans Escipion van desembarcar en les costes d'Emporion (Ampúries, Girona), disposats a enfrentar-se amb els cartaginesos. Va ser l'únic de la conquista romana a la Península Ibèrica.



Per a entendre millor la lectura, podem llegir aquest text de Polibio, un escriptor romà del segle II a.C.

El desembarco d'Emporion
Per aquest temps (218 a.C.), Cneo Cornelio Escipión (...) va desembarcar en Hispània ante la ciutat denominada Emporion. Allí va desembarcar les seues tropes i fins l'Ebre va atacar a tots aquells pobles i ciutats que no volgueren obeir-li i va rebre amablement a quins va fer-li submissió.
Una vegada ell va tindre assegurades les conquistes dels pobles marítims, va avançar amb tot el seu exèrcit cap a l'interior, perquè el seu exèrcit havia reunit un gran nombre d'aliats ìbers (...).
Polibio, segle II a.C.




C. La conquista d'Hispania




La conquista de la Península, que els romans la denominaren Hispània, es va prolongar durant més de dos-cents anys (218-19 a.C.) i es va desenvolupar en cuatre fases:

  1. Primer fase (218-201 a.C.): guerres contra els cartaginesos i els seus aliats indígenes (ìbers) pel domini de la costa mediterrània,
  2. Segona fase (201-154 a.C.):conquista del Sistema Ibèric, on els romans van trobar escasa oposició per part dels ìbers, i de l'Altiplà oriental.
  3. Tercera fase (154-133 a.C.): guerres contra els pobles de la zona occidental de la Península, que van oferir major resistència. Les batalles més cruentes van ser protagonitzades pels arèvacos, els vacceos i els lusitans.
  4. Quarta fase: amb el sotmetiment de les bel·licoses tribus de galaics, càntrabs i asturs en temps de l'emperador Augusto, qui va terminar la conquista romana d'Hispània.
Amb el següent mapa, podeu entrendre millor les fases de la conquista romana d'Hispània:


No hay comentarios:

Publicar un comentario