sábado, 18 de marzo de 2017

4. La riquesa d'Hispània

La riquesa de la Hispània romana es basava essencialment en l'explotació dels recursos naturals: l'agricultura i la mineria. Bona part de la producció s'exportava a la resta de l'Imperi.

A. Les activitats agrícoles
L'activitat agrícola es va desenvolupar y progressar a Hispània gràcies a que els romans van introduir l'arreu, els molins de gra, les almàsseres d'oli i vi, i nous sistemes de regadiu.
També van introduir el cultiu de diversos productes: frutes, verdures, cereals, oliveres, vinyes, etc).
A totes les províncies van surgir colònies agrícoles, amb pagesos que explotaven les terres per a le seua subsistència, També hi havia latifundis, grans extensions de terres agrícoles propietat dels patricis, comerciants o militars. Produïen cereals i altres productes, però els més importants i apreciats eren el vi i l'oli: l'oli de la Bètica era de molt bona qualitat. La seua producció era exportada en àmfores cap altres llocs de l'Imperi: transportats pels animals al port més proper de la vil·la, en vaixells es trasladaven a Roma. Aquest comerç va desenvolupar una important indústria de terrissa.
Generalment, aquestes terres eren explotades des d'una vil·la agrícola i treballades majoritariament per homes, dones i xiquets esclaus.




B. La mineria
La riquesa minera d'Hispània era molt coneguda i estimada des de fa segles. Els romans estaven molt interessats en les mines de la Península i les van explotar abundantment. D'elles van obtindre metals preciosos (plata i or), coure, ferro i mercuri.
Les mines eren explotades per companyies en règiment de concessió. En elles treballaven, sobretot, esclaus.




Per a entendre millor aquest punt podeu llegir un text del escriptor llatí Plini el Vell:

La producció agrícola i minera d'Hispània
A Hispània, de veres, pobre en part, però on es fèrtil  produïx en abundància cereals, oli, vi, caballs i metals de tot gènere (...); Hispània també és important per l'espart a les regions desèrtiques, per la pedra especular (varietat de guix), per la seua bellesa del seus colorants (...).
Quasi tota Hispània sensera abunda en jaciments de plom, ferro, coure, plata i or.


Plinio el Vell, segle I d.C.

No hay comentarios:

Publicar un comentario